Foie gras er ekstra fed lever fra gæs eller ænder.

Faktaboks

Etymologi
Ordet er fransk, af latin ficatum 'lever' og crassus 'tyk, fed'.
Også kendt som

foie gras d’oie (gåselever) og foie gras de canard (andelever).

Leverne kommer fra fjerkræ, der stopfodres, så leveren bliver unaturligt stor og fedtholdig. Den klassiske foie gras af gås kommer fra Alsace eller Perigord, mens andelever fortrinsvis produceres i Les Landes. Andre egne og lande (nu især Ungarn) er dog også leveringsdygtige. Paté de foie gras betegner i Frankrig hel lever indbagt i kødfars og dej, mens betegnelsen andetsteds dækker en pasta af formalet lever, det, som i Frankrig kaldes mousse de foie gras.

Foie gras anvendes naturel, efter marinering og sterilisering ved omkring 60 °C, kold i skiver ofte ledsaget af sky, i salater, som fyld og i farser, især til fjerkræ, som garniture (fx tournedos Rossini) og i saucer. Foie gras er en kostbar vare, hvis indtagelse, på linje med kaviar, anses for højdepunktet af vellevned.

Der er diskussioner om brugen af foie gras, da fodringsmetoden anses for problematisk i forhold til dyrevelfærd. Fuglene tvangsfodres, og på et tidspunkt udvikler de et stadie af skrumpelever.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig