Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

margarine

Oprindelig forfatter JFak Seneste forfatter MHansen

Margarine.

Margarine.

margarine, emulsion af raffinerede, mest vegetabilske fedtstoffer i syrnet skummetmælk, i reglen tilsat emulgatorer, aromastof, vegetabilsk farve (annato) og salt. Der bruges varierende blandinger af fast og flydende fedtstof; ved at forholdet ændres, kan bl.a. konsistensen ændres. Det faste fedtstof kan være kokosfedt, det flydende fx sojaolie. I Danmark er vitaminisering af margarine med A- og D-vitamin påbudt.

Ordet kommer af fransk margarine, afledt af græsk margaron, sideform til margarites 'perle'.

Margarine er opfundet af naturforskeren Hippolyte Mège-Mouriès (1817-80), der i 1869 tog patent på produktet. I løbet af 1880'erne fik produktionen af dette kunstsmør et kraftigt opsving i Europa. I Danmark åbnede Otto Mønsted den første fabrik i 1883. I Nordamerika mødte margarine kraftig modstand fra regering og mejeriindustri; det blev behandlet på linje med medikamenter, alkohol og tobak. Unionsbeskatning ophørte først i 1950.

I Danmark fik margarinen betydning ved at fremtvinge en bedre smørkvalitet og ved at frigøre betydelige mængder smør til eksport.

Annonce

Se også spiseolie.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jørgen Fakstorp: margarine i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 22. august 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=121986