Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning. |
Konfekt på en enkel måde lavet med marcipan og blød nougat.
konfekt, søde sager fremstillet i mindre stykker af nougat, chokolade (evt. fyldt), nødder og især marcipan. Konfekt kendes tilbage til 1400-t. Oprindelig betegnede det lækkerier tillavet med sukker, fx syltet eller kandiseret frugt, der fortrinsvis blev nydt af konge og adel. I dag anvendes konfekt især til jul samt som gave. Tidligere kendtes også begravelseskonfekt.
Det latinske conficere er også stammen i relaterede begreber som konfekture og konfiture, der i dag betegner det samme som konfekt.
Ordet kommer af middellatin confectum 'det færdiggjorte', af latin conficere 'forfærdige, fuldende', af kon- og facere 'gøre'. |
Lene Floris: konfekt i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 25. april 2018 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=108913 |
Denne artikel stammer fra:
Leksikon