Jordbærsorbet.

.

Is.

.

Is er en frossen, sød ret, der er baseret på enten fløde/mælk eller vand. Den første består oftest af en ismasse lavet af sukker, æg og mælk smagssat med fx vanilje, nougat, chokolade, mokka eller frugt.

En variant er parfaitisen, der er fremstillet ved blanding af æggesnaps og fløde eller flødeskum. Vandis, sorbet, består af en sukkerlage, ofte tilsat frugt. Mere eksotiske smagssætninger med vin, øl eller krydderier forekommer også.

Historie

Is. Oversigt over forbruget af is i en række lande.

.

Sne har siden mesopotamierne for 4000 år siden været anvendt i Middelhavsområdet til at køle vin om sommeren. Araberne kølede frugtsafter og krydret sukkervand kaldet sherbet eller sorbet, og denne skik bredte sig til de europæiske hoffer. Der var imidlertid tale om drikke, ikke om et frossent produkt. Først i det tidlige 1600-tallet blev det muligt kunstigt at opnå så lave temperaturer, at fremstilling af egentlig is kunne lade sig gøre.

De produkter, der i dag kaldes is, synes at være opstået i Napoli, og i ca. 1660 blev de af en italiensk konfektmager introduceret ved det franske hof i form af bl.a. frosne sukkerlager tilsmagt med frugt, krydderier eller krydderurter samt frossen flødecreme. Menigmand fik med de parisiske caféer mulighed for at købe is i begyndelsen af 1700-tallet.

Anvendelse

Is blev dengang som nu betragtet som en festlig afslutning på et måltid. Den ses tit i form af en isbombe eller en flot dekoreret islagkage, ofte bestående af flere typer is, evt. pyntet med flødeskum og chokolade. Desuden findes talrige isanretninger, hvoraf den mest udbredte er den amerikanske sundae bestående af forskellige typer is pyntet med fx frugt, syltetøj, karamel, chokoladesovs og flødeskum. Is er også blevet udbredt i form af ispinde og vafler, der nydes uden tilknytning til et måltid.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig