Raw food er et kostsystem, hvor tilberedningstemperaturen ikke må overstige 42 °C. Grundingredienserne er frugt og grøntsager, tang, nødder, spirer, kerner og bønner. Mindst 75% af kosten skal være tilberedt efter raw food-metoden. Raw food er især blevet udbredt i begyndelsen af 2000-tallet.

Tanken bag raw food er at bevare råvarernes næringsværdi og vitalitet samt enzymernes funktion, således at fødens indhold af enzymer kan bidrage til fordøjelsen; enzymer ødelægges, hvis de opvarmes til mere end ca. 42 °C.

Eksperter peger dog på, at enzymer under ingen omstændigheder optages i det menneskelige fordøjelsessystem, men nedbrydes til mindre bestanddele af mavesyre og fordøjelsesenzymer i maven og tarmsystemet.

Raw food-tilhængere, der desuden spiser som veganere, dvs. uden kød, fisk, æg og mælkeprodukter, risikerer at få for lidt livsvigtigt B 12 - og D-vitamin samt for lidt calcium, jod, selen og jern, ligesom en kost baseret på raw food-idealerne indeholder for få vigtige fedtsyrer og proteiner.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig