Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

raw food

Oprindelig forfatter Redaktionen Seneste forfatter Redaktionen

Svampecarpaccio med nødder.

Svampecarpaccio med nødder.

raw food, kostsystem, hvor tilberedningstemperaturen ikke må overstige 42 °C. Grundingredienserne er frugt og grøntsager, tang, nødder, spirer, kerner og bønner. Mindst 75% af kosten skal være tilberedt efter raw food-metoden. Raw food er især blevet udbredt i begyndelsen af 2000-t.

Tanken bag raw food er at bevare råvarernes næringsværdi og vitalitet samt enzymernes funktion, således at fødens indhold af enzymer kan bidrage til fordøjelsen; enzymer ødelægges, hvis de opvarmes til mere end ca. 42 °C.

Eksperter peger dog på, at enzymer under ingen omstændigheder optages i det menneskelige fordøjelsessystem, men nedbrydes til mindre bestanddele af mavesyre og fordøjelsesenzymer i maven og tarmsystemet.

Annonce

Raw food-tilhængere, der desuden spiser som veganere, dvs. uden kød, fisk, æg og mælkeprodukter, risikerer at få for lidt livsvigtigt B12- og D-vitamin samt for lidt calcium, jod, selen og jern, ligesom en kost baseret på raw food-idealerne indeholder for få vigtige fedtsyrer og proteiner.

Se også opskrifter på raw food.

Hjemmesider anbefalet af Den Store Danskes brugere

Referér til denne tekst ved at skrive:
raw food i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 17. september 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=276793