Jambalaya
Jambalaya lavet med oksetunge, fransk peberpølse, octapus og store rejer.
Jambalaya
Licens: CC BY NC SA 3.0

Jambalaya er en gryderet med ris tilberedt i stuvningen og har sine rødder i den spanske paella og den vestafrikanske jollof. Jambalaya er lavet med den kreolske "hellige treenighed" – selleri, peberfrugt og løg, men kan også indeholde hvidløg, forårsløg og persille, og er krydret med cayenne- eller røde chiliflager.

Faktaboks

Etymologi

Kommer af fransk-afrikansk: Jamb = jambon (skinke) á la yaya = ris; skinke med ris

Der er to almindelige varianter af jambalaya, en rød og en brun. Den røde, som er kreolsk, bruger tomatpasta og tomatsauce, mens den brune bruger oksebouillon og ingen tomater og betragtes som cajun. Det anvendte kød kan variere, men for det meste indgår røget pølse eller svinekød og kylling. Jambalya kan i princippet laves på mange slags kød, som krabber, rejer og and.

Jambalaya minder om gumbo, men indeholder aldrig okra eller filé powder (en krydderiblanding med pulver af okra til at jævne retten). Det vigtigste er, at i jambalaya er risene kogt i retten, hvor gumbo-retten hældes over kogte ris som en stuvning eller tyk suppe.

Læs mere i Den Store Danske:

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig