Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

henkogning

Oprindelig forfatter Boyh Seneste forfatter Redaktionen

henkogning, konserveringsmetode, hvor grøntsager, frugt eller kødvarer i lukkede glas, dåser eller flasker opvarmes til 80-100 °C i et passende tidsrum. Herved dræbes mikroorganismer. Ved den efterfølgende afkøling indtræder et undertryk, og beholderen lukkes hermetisk; det forhindrer udvikling af nye mikroorganismer. Metoden blev opfundet af franskmanden N. Appert i begyndelsen af 1800-t., blev fra ca. 1900 udviklet til husholdningsbrug og blev i løbet af 1920'erne udbredt i især husholdninger med høj grad af selvforsyning.

I husholdninger anvendes glas med løse låg; mellem låg og glas anbringes en bred gummiring, og glasset lukkes med en metalbøjle. Til kogning findes særlige kedler med termometer. Henkogning havde stor betydning under sukkerrationeringen i 1940'erne, men blev i 1960'erne udkonkurreret af dybfrysning.

Se også levnedsmiddelkonservering.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Else-Marie Boyhus: henkogning i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 17. september 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=90534