Henkogning er en konserveringsmetode, hvor grøntsager, frugt eller kødvarer i lukkede glas, dåser eller flasker opvarmes til 80-100 °C i et passende tidsrum. Herved dræbes mikroorganismer. Ved den efterfølgende afkøling indtræder et undertryk, og beholderen lukkes hermetisk; det forhindrer udvikling af nye mikroorganismer. Metoden blev opfundet af franskmanden N. Appert i begyndelsen af 1800-tallet, blev fra ca. 1900 udviklet til husholdningsbrug og blev i løbet af 1920'erne udbredt i især husholdninger med høj grad af selvforsyning.

I husholdninger anvendes glas med løse låg; mellem låg og glas anbringes en bred gummiring, og glasset lukkes med en metalbøjle. Til kogning findes særlige kedler med termometer. Henkogning havde stor betydning under sukkerrationeringen i 1940'erne, men blev i 1960'erne udkonkurreret af dybfrysning.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig