Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

confrérie

Oprindelig forfatter JFak Seneste forfatter Redaktionen

confrérie, betegnelse for en fransk broderorden med det formål at fremme bestemte mad- eller drikkevarer, ofte lokale produkter. Det kan ske ved uddeling af medaljer og diplomer, afholdelse af prøvesmagninger, udstillinger og messer. Nogle ordener har desuden en selskabelig funktion, idet de fx arrangerer processioner og festivaler og er med til at opretholde gamle traditioner.

De ældste og mest prestigefulde confrérier er knyttet til vin; Confrérie Saint-Étienne i Alsace er grundlagt i 1300-t., og Chevaliers du Tastevin i Bourgogne er kendt over det meste af verden. På fødevareområdet findes talrige, mere eller mindre specialiserede confrérier til fremme af alt fra asparges fra Argenteuil til østers fra Cancale; ordenen Chaîne des Rôtisseurs (grdl. 1950) er også udbredt uden for Frankrigs grænser.

Til broderskabernes højtideligheder knytter sig ritualer med optagelsesprøver, iklædning af ordensdragt og overdådige måltider.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jørgen Fakstorp: confrérie i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 23. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=58628