Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

økologiske fødevarer

Oprindelig forfatter LSki Seneste forfatter Redaktionen

Økologiske fødevarer. Til venstre det fælles EU-logo til mærkning af økologiske fødevarer, der har været underlagt EU's økologikontrol under hele produktions- og tilberedningsprocessen; det er medlemsstaterne, der er ansvarlige for denne kontrol. Når logoet bruges på forarbejdede fødevarer, skal minimum 95% af fødevarens ingredienser af landbrugsoprindelse være økologiske. Det er frivilligt at bruge det nye logo, der kan anvendes sammen med andre nationale mærker, fx det danske Ø-mærke, der ses til højre. Det fælles EU-logo blev taget i brug i Danmark i 2000.

Økologiske fødevarer. Til venstre det fælles EU-logo til mærkning af økologiske fødevarer, der har været underlagt EU's økologikontrol under hele produktions- og tilberedningsprocessen; det er medlemsstaterne, der er ansvarlige for denne kontrol. Når logoet bruges på forarbejdede fødevarer, skal minimum 95% af fødevarens ingredienser af landbrugsoprindelse være økologiske. Det er frivilligt at bruge det nye logo, der kan anvendes sammen med andre nationale mærker, fx det danske Ø-mærke, der ses til højre. Det fælles EU-logo blev taget i brug i Danmark i 2000.

økologiske fødevarer, råvarer og forarbejdede levnedsmidler fra økologisk jordbrug og fiskeri, for hvilke rammerne oprindelig blev fastsat i Lov om økologisk jordbrugsproduktion fra 1987, og som herved opfylder kravene til at kunne markedsføres med Ø-mærket. Økologiske fødevarer skal ifølge de forskrifter, EU har udsendt, og de bekendtgørelser, der er gældende i henhold til senere udgaver af Økologiloven, for korn, frugt og grøntsagers vedkommende være produceret uden brug af industrielt fremstillede gødninger, plantebeskyttelsesmidler og vækststoffer. Mælk, æg og kød skal i det væsentlige være produceret under anvendelse af foder fra økologisk planteproduktion uden industrielt fremstillede tilsætningsstoffer, ligesom der er stærke begrænsninger i anvendelse af veterinære lægemidler. Forarbejdede levnedsmidler skal med enkelte undtagelser være fremstillet uden brug af tilsætningsstoffer.

Afgrænsningerne for anvendelse af fodertilskud til animalsk produktion er under diskussion. Der har således været dispenseret for anvendelse af syntetisk E-vitamin (alfa-tokoferol) til kvægbesætninger, da der er problemer med forsyning af denne antioxidant fra naturlige kilder. Syntetisk fremstillet E-vitamin er kemisk forskellig fra naturligt E-vitamin. For malkebesætninger kan problemet måske løses ved at sikre græsning på marker med høj forekomst af planter som cikorie, der ophober grundstoffet selen fra jorden. Selen indgår i antioxidative enzymer i mælken.

Økologiske fødevarer, der normalt er dyrere end traditionelle produkter pga. lavere udbytte og større arbejdskraftforbrug, foretrækkes af nogle forbrugergrupper ud fra argumenter om, at levnedsmidler skal produceres "i harmoni" med naturen: Det er bedre for miljøet, og dyrene opdrættes etisk mere korrekt. Andre foretrækker økologiske fødevarer, fordi de tillægges bedre spisekvalitet, de smager bedre, og andre igen, fordi de skulle være sundere. For frugt og grønt baseres det sidste argument delvis på, at en langsommere plantevækst ved økologisk dyrkning medfører højere indhold af sekundære planteindholdsstoffer som plantefenoler, der er naturlige antioxidanter, samt på mindre indhold af nitrat. Generelt kan det dog for en række levnedsmidler være vanskeligt med naturvidenskabeligt baserede metoder at skelne mellem økologisk og traditionelt producerede levnedsmidler.

Annonce

Konsummælk er den levnedsmiddelgruppe, hvor forbruget af økologiske produkter er blevet mest markant i Danmark (se økomælk), hvorimod produktion og salg af bl.a. økologisk svinekød har vist sig vanskelig. Se også helsekost.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Leif H. Skibsted: økologiske fødevarer i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 22. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=184837