Smørdåse, i barokken blev det almindeligt med lågskåle eller dåser til smør til bordbrug; man har dem i forskellige materialer såsom sølv, glas og keramik. Formerne er mangfoldige, der er ganske jævne cirkulære eller ovale dåser, eksemplarer udformet som bødkrede tønder eller kar samt fantasifulde eksemplarer som pattedyr – hjort, kanin, hare m.m., som fugle og som fisk. Ikke mindst inden for fajancen og det engelske stengods findes der smukke og morsomme eksemplarer. En del smørdåser er på underdelen udstyret med en udkragende kant. Den kan være anbragt underst, så det ser ud, som om dåsen står på en tallerken, eller den kan findes ved overgangen til låget. Den er til at lægge smørkniven på.

Læs mere om smør.

Artiklen stammer fra Antikguiden, Gyldendal 2008.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig