Et fadebur er et hus eller et rum, der anvendes til opbevaring af madvarer og husgeråd.

Naturaløkonomi

Fadeburet hører sammen med naturaløkonomi og forrådshusholdning og har været kendt siden middelalderen. Fødevarerne kunne have været dyrket og tilberedt af husholdningen. Her opbevaredes vinterens forsyninger af mel og øl, røgede og saltede madvarer m.m.

Forbrugsøkonomi

Også en senere tids land- og byhusholdninger har anvendt fadebur. Det kan være egen avl i landhusholdninger eller fra køkkenhaver eller kolonihaver i byhusholdninger. I fadeburet opbevaredes bl.a. det henkogte og syltede, kolonialvarer og konserves, mens de daglige madvarer primært var at finde i spisekammeret.

Køleskab og frysere

Med indførelse af elektriske køleskabe og frysere især i anden halvdel af 1900-tallet er anvendelsen af fadebure blevet begrænset. Nu opbevares kød og fisk, frugt og grønsager ofte ferske, dvs. uforarbejdet på køl. Trods nutidens mulighed for dagligt at købe mad i butikker og supermarkeder eller direkte hos fødevareproducenter kan det stadig være hensigtsmæssigt at have et forråd.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig