En emhætte er en ventilator med en tragt- eller kasseformet skærm til at hænge over et komfur for at suge damp og mados ud af køkkenet.
emhætte
Funktion
Emhætten kan monteres på væggen (vægmonteret) eller i loftet (frithængende) over en kogeø. En frithængende emhætte kaldes et emfang. Målene varierer fra 60 cm op til 100 cm i bredden.
På hætten monteres en flexslange, som løber inde i kassen og ender ud i det fri gennem et hul i muren eller i taget.
Kan der ikke etableres et hul ud til det fri, kan der på de fleste emhætter med intern motor monteres et kulfilter, som renser luften, inden den igen kommer ud i køkkenet. En emhætte skal som hovedregel skifte luften ud i køkkenet 10-15 gange i timen for at være effektiv.
Historie
Emhætten har haft en vis betydning for køkkenets udvikling. I tiden efter Anden Verdenskrig blev køkkenet anset som en arbejdsplads, som man nødvendigvis måtte holde separeret fra beboelsesarealerne, bl.a. for at forhindre damp og lugt i at sprede sig.
Fra 1980’erne banede udviklingen inden for emhætter vejen for åbne køkkener, så køkken og beboelse blev mere sammenhængende. De seneste år er producenterne af emhætter i højere grad begyndt at arbejde med det æstetiske udtryk.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.