Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

husholdningsuddannelser

Oprindelig forfatter UKoch Seneste forfatter Redaktionen

husholdningsuddannelser, har i Danmark eksisteret i mere end 100 år med indhold inden for husholdningsfag og pædagogik i et samspil mellem teori og praksis. Den almene husholdningsuddannelse fås i folkeskolen i faget hjemkundskab som obligatorisk fag og som valgfag. Undervisning i husholdning kan også erhverves på efterskoler, i ungdomsskoler, på husholdningsskoler og på kurser for voksne under Folkeoplysningsloven. Emnerne for denne undervisning kan være kost, ernæring, miljø og bolig.

De erhvervsrettede husholdningsuddannelser

De erhvervsrettede husholdningsuddannelser foregår dels på erhvervsskoleniveau til ernæringsassistent, dels som videregående uddannelse til enten hjemkundskabslærer eller professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Uddannelsen på erhvervsskoleniveau sigter imod praktiske opgaver; planlægnings- og ledelsesopgaver i offentlige og private institutionskøkkener. Ernæringsassistenten kan videreuddanne sig til procesteknolog, akademigastronom eller professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Annonce

Hjemkundskabslærere uddannes på CVU'er og lærerseminarier med linjefag i hjemkundskab med sigte på job i folkeskolen.

Professionsbacheloruddannelsen i ernæring og sundhed blev i 2001 etableret ved sammenlægning af uddannelserne til økonoma, klinisk diætist og ernærings- og husholdningsøkonom. Den sigter på at uddanne personer, der kan varetage kommunikations-, undervisnings-, ledelses- og behandlingsopgaver inden for ernæring, fysisk aktivitet, fødevarer, forbrug, service og husholdningsfaglige områder. Professionsbachelorer i ernæring og sundhed arbejder efter endt uddannelse som undervisere i forskellige skoleformer, som konsulenter i organisationer og erhvervsvirksomheder, som kliniske diætister, med produktudvikling i levnedsmiddelindustrien eller som cateringledere i offentlige eller private institutioner. Efteruddannelse til de videregående uddannelser foregår bl.a. gennem pædagogiske diplomuddannelser og ernæringsdiplomuddannelser. Professionsbachelorer i ernæring og sundhed har endvidere mulighed for videreuddannelse på kandidatniveau.

Uddannelser og uddannelsessted
NiveauUddannelseUddannelsessted
ErhvervsuddannelserErnæringsassistentInstitutioner for erhvervsrettet uddannelse
GastronomInstitutioner for erhvervsrettet uddannelse
Korte videregående uddannelserProcesteknologInstitutioner for erhvervsrettet uddannelse, CVU Øresund
Efteruddannelse på niveau med korte videregående uddannelserAkademigastronomInstitutioner for erhvervsrettet uddannelse
Professionsbachelor-uddannelserHjemkundskabslærerCVU'er og seminarier
Professionsbachelor i Ernæring og SundhedCVU Sjælland, CVU Sønderjylland, Jysk CVU, Suhrs Seminarium
Efteruddannelse på niveau med professionsbachelor-uddannelserPædagogiske diplomuddannelserCVU'er
Ernærings-diplomuddannelserCVU Sjælland, Jysk CVU, Suhrs Seminarium
KandidatuddannelserLevnedsmiddelingeniørDet Biovidenskabelige Fakultet for Fødevarer, Veterinærmedicin og Naturressourcer, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet
Human ErnæringDet Biovidenskabelige Fakultet for Fødevarer, Veterinærmedicin og Naturressourcer, Københavns Universitet

Referér til denne tekst ved at skrive:
Ulla Koch: husholdningsuddannelser i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 25. maj 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=94020