Ardbeg whisky-destilleri på Islay i Skotland.

.

Bowmore whisky-destilleri på Islay i Skotland.

.

Whiskytønder fra Bowmore deatilleriet. Foto: Bodil Hammer

.

Ardbeg whisky-destilleri på Islay i Skotland.

.

Laphroaig whisky-destilleri på Islay i Skotland.

.

Laphroaig whisky-destilleri på Islay i Skotland.

.

Der findes mere end 100 whiskydestillerier fordelt over hele Skotland.

Indtil 1980'erne var destillerierne primært underleverandører af malt whisky eller grain whisky til brug i blended scotch whisky, som siden slutningen af 1800-t. har været hovedproduktet i skotsk whiskyproduktion. Whiskydestillerier indgik i store globale spiritusfirmaer som Diageo og United Distillers, som underleverendører til disse firmaers blendede whiskyer, og levede ofte en temmelig anonym tilværelse.

Men i løbet af 1980'erne og særligt op igennem 1990'erne blev det mere og mere populært at drikke whisky som single malt, dvs. ublended whisky fra kun ét destilleri. Brands som Glenfiddich, Glenmorangie og Glenlivet begyndte at dukke op i barskabene som single malt-whisky.

I dag byder markedet på mange muligheder for at smage whisky fra de skotske destillerier som single malt. Flere uafhængige aftappere gør det muligt at smage flere forskellige varianter fra hver enkelt destilleri. Ligeledes er de store whiskykoncerner begyndt at aftappe deres single malts i mange forskellige varianter.

Skotlands whiskyregioner

Der er ikke nogen officiel lovmæssig inddeling af de skotske whiskyer i regioner, men ofte inddeler man dem således:

Lowlands

Typisk mildere whiskyer med meget lidt røgsmag.

Highlands

Et stort diverst område, men den arketypiske whisky herfra har lidt mere røgsmag end for eksempel Speysidewhiskyerne. Markante destillerier er Glenmorangie og Oban.

Speyside

Egentlig en underregion i Highlands, men på grund af den massive forekomst af destillerier i Speyside regnes den for en region for sig selv. Her smager whiskyerne typisk af let røg, med præg af sherryfade.

Islay

For folk med hår på brystet. Whiskyer fra øen Islay er de kraftigste blandt skotske whiskyer. Her er der stærk smag af tjære og røg, som oprindelig skyldtes den udprægede brug af tørv til tørring af whiskymalten på øen. Flere af destillerierne ligger helt ud til vandet. Faktisk har destilleriet Bowmore ofte saltvand i kældrene.

Islands

En noget blandet landhandel, der dækker over 'resten af øerne', men med markante whiskyer iblandt. Fra Orkney-whiskyerne til Talisker fra Isle of Skye byder Islands på store dramme.

Campbeltown

Campbeltown var 1890-1920 Skotlands whisky-hovedstad med 34 destillerier, men siden er det gået ned ad bakke. Nu er blot Springbank og Glen Scotia tilbage. Men byen er altså stadig sin egen whiskyregion.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig