Vermouth, (af ty. wermut 'malurt', af uvis opr.), aromatiseret hedvin, fremstillet siden slutningen af 1700-t. Den består af hvidvin, der afhængigt af opskriften udtrækker stoffer fra op til et halvt hundrede tilsatte typer bark, blade, krydderier, rødder, tørret frugt og urter. Derefter forstærkes med brandy til den færdige alkoholstyrke på 15-20%, og produktet lagrer flere år inden salg. Gode vermouther opnår en særlig eftertragtet, blød smag fra tilsat ugæret druesaft. Vermouth fremstilles i mange lande, men mest udbredt er italiensk vermouth (Martini, Cinzano), der fås i tre udgaver, rødbrun og bittersød, hvid og sød samt lys og tør. Fransk vermouth er normalt tør, lys og med markant aroma (Noilly Prat).

Vermouth blev i 1900-t. en udbredt aperitif, enten serveret ren med isterning eller blandet til cocktails som dry martini med gin eller vodka og den søde Manhattan med whisky.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig