Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

ædel råddenskab

Oprindelig forfatter KRL Seneste forfatter Redaktionen

ædel råddenskab, fransk pourriture noble, tysk Edelfäule, råd i hele drueklaser eller enkelte druer efter angreb af skimmelsvampen Botrytis cinerea.

Ædel råddenskab dannes i fugtig varme og resulterer i indskrumpne og rosinagtige druer, der ofte håndplukkes enkeltvis og efter presning og langsom gæring giver meget søde hvidvine med strejf af honning og orangeskal; de fineste er blandt de mest efterspurgte vine i verden. Sauternes og visse loirevine fra Frankrig samt Trockenbeerenauslese fra Tyskland og Østrig er sammen med den ungarske tokaj de mest berømte af disse vine, som i den nye verden benævnes "botrytized wines". De fremstilles især af de grønne druer riesling, sémillon, sauvignon, chenin, gewurztraminer og furmint. Se også Botrytis.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Karsten Riis Laursen: ædel råddenskab i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 19. juli 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=184458