Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Tyskland - vin

Oprindelige forfattere HSAn og KRL Seneste forfatter Redaktionen

Tyskland fremstiller ca. 10 mio. hl vin om året fra et samlet areal med vinstokke på 105.000 ha. 85% er hvidvine, som traditionelt har været populære i Danmark, hvor tysk vin indtager en femteplads af vinforbruget med 10,2 mio. l om året (6,4%; 1999).

Tysklands vinmarker er blandt de nordligste i verden, der fremstiller kvalitetsvine. I meget solvarme år opnås den perfekte balance mellem sukker og syre, som gør de bedste tyske vine enestående.

Tyskland fik i 1971 en vinlov, som følger normerne i EU, men også udtrykker den stadige stræben efter mest mulig sukker i druerne. Tafelwein og Landwein hører begge til kategorien bordvin. Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete, QbA, omfatter de fleste tyske vine og kommer fra et af de 13 Anbaugebiete, vindistrikter, som altid skal anføres på etiketten. QbA svarer nogenlunde til Frankrigs AOC. Som en overbygning følger QmP, Qualitätswein mit Prädikat, hvor prædikatet angiver druernes modenhed under høsten; fra det mest tørre til det meget søde er det Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein og Trockenbeerenauslese.

Annonce

I modsætning til fx de fleste franske vine må QmP ikke tilsættes sukker for at hæve alkoholprocenten, og de blev tidligere kaldt Naturweine. Traditionelt har Spät- og Auslese været til den søde side og ofte kun med 8-9% alkohol, men tendensen mod tørre vine til mad har fået mange bønder til at lave Auslese Trocken, helt udgæret med 12-13% alkohol og under 4 g restsukker pr. liter. Enhver tysk vinbonde kan i heldige år lave alle disse typer vine af alle druesorter, og den tyske vinlov har ingen officielle former for klassifikation efter kvalitet.

De fornemste vine, alle af druen riesling, kommer fra Rheingau og Mosel-Saar-Ruwer. Pfalz og Rheinhessen tegner sig tilsammen for 50% af tysk vin, hovedparten med druen müller-thurgau, som står for 22% af al vin, tæt fulgt af riesling.

Spätburgunder (pinot noir) er den mest udbredte blå drue, men dornfelder giver velfarvede og aromatiske rødvine. De fineste tyske rieslingvine hører til de bedste i verden, og både de tørre og ædelsøde vine kan udvikle sig i årevis.

Tysklands profil tegnes stadig i alt for høj grad af masseproducerede vine som Liebfraumilch og Zeller Schwarze Katz. Men efter 2000 har landet genvundet en del af tidligere respekt for sine vine. Antallet af kvalitetsbevidste producenter og de generelle kvalitet er stigende.

Læs mere om Tyskland.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Henrik Steen Andersen, Karsten Riis Laursen: Tyskland - vin i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 20. marts 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=175840