• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

New Zealand - vin

Oprindelig forfatter KRL Seneste forfatter gdra

De første vinstokke i landet blev plantet i 1819, men først i 1860'erne begyndte en mere kommerciel produktion. Fra 1895 ødelagde vinlusen den spirende industri, og for at få gang i vinavlen genplantede man med amerikanske hybrider, som indtil 1960'erne var dominerende. Den moderne vinavl begyndte i 1973, da det store vinhus Montana anlagde vinmarker i Marlborough, men det store gennembrud kom i 1985 med Cloudy Bays chardonnay, som blev kåret til verdens bedste hvidvin.

New Zealand havde i 1998 en vinhøst på ca. 80 mio. liter fra et vinareal på 8500 ha. Vinfirmaerne Montana og Corbans står for 80% af avlen, mens resten deles af omkring 200 andre firmaer. Montana, Nobilo, Selaks, Babich og Villa Maria er blandt de kendte vinhuse, som er grundlagt af indvandrere fra Kroatien med stor indflydelse på vinavlen.

Marlborough på Sydøen er sammen med Hawke's Bay og Poverty Bay på Nordøen de største vindistrikter. I det kølige klima er de vigtigste druesorter de grønne chardonnay, müller-thurgau, sauvignon blanc, riesling og chenin blanc, mens cabernet sauvignon, pinot noir og merlot giver de bedste røde vine. Der findes ikke regler i stil med Frankrigs AOC, men siden 1975 har Wine Institute of New Zealand haft kontrol med og indflydelse på produktionen. New Zealands sauvignon blanc anses af mange for med sin sprøde og aromatiske stil at være blandt de bedste i verden.

Annonce

Læs mere om New Zealand.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Karsten Riis Laursen: New Zealand - vin i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 25. november 2017 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=131526