Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

mjød

Oprindelige forfattere CB og RoNi Seneste forfatter Redaktionen

mjød, gæret drik på basis af honning, vand og krydderier, fx nelliker, ingefær, koriander, kanel, muskatnød eller citronskal og evt. humle. Alkoholstyrken er afhængig af mængden af honning. Et typisk blandingsforhold er én del honning til otte dele vand. Blandingen koges ind, tilsættes krydderier og gærer enten spontant, dvs. ved vildgær, eller ved tilsætning af særlig gær og bør eftergære eller lagres nogle måneder.

Ordet mjød kommer af oldnordisk mjöðr, engelsk mead, beslægtet med græsk methy 'vin', oldindisk madhu 'honning', opr. 'noget sødt'.

Mjød blev især udbredt fra 1200-t., da biavl blev praksis i mange husholdninger. Før da skulle honningen hentes i vilde biers bo og var derfor kostbar og ikke allemandseje, i 1700-t. gled den ud af normalforbruget.

I nordisk mytologi omtales Suttungsmjøden eller skjaldemjøden som attraktiv, berusende og inspirerende.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Carsten Berthelsen, Rolf Nielsen: mjød i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 14. november 2018 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=126363