Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Belgien - øl

Oprindelig forfatter CB Seneste forfatter gdra

Belgien har verdens mest avancerede ølkultur. Der er ca. 140 bryggerier i landet, og disse veksler i størrelse fra omfattende industrikomplekser til gårdbryggerier, og der fremstilles mindst 40 forskellige øltyper. De undergærede lagertyper udgør ca. 75% af forbruget. Den traditionelle pilsnertype, som produceres af fx bryggerierne Stella Artois i Leuven og Jupiler i Liège, er af høj international standard og sælges støt, men fra 1990'erne har det specialbryggede øl (de resterende 25%) erobret en større og større markedsandel og bliver eksporteret i stor mængde.

De specialbryggede er som regel overgærede, og blandt de kendte mærker kan nævnes: Hoegaarden (witbier) og Duvel (en gylden ale). Særlig yndet er specialøllet fra de seks belgiske trappistklostre: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle og Sint-Sixtus (Westvleteren). På disse klostre brygges øllet stadig på stedet. Man skelner således mellem kloster ales (fx Leffe og St. Bernardus), der laves på licens, og ægte trappist-ales, der findes i flere variationer. En særlig øltype er lambic, der brygges på hvede og får tilsat spontangær.

Læs mere om Belgiens forhistorie eller om Belgien generelt.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Carsten Berthelsen: Belgien - øl i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 13. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=45438