• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Cognac

Oprindelige forfattere Lin og SIll Seneste forfatter Redaktionen

/@api/deki/files/5281/=ud_a_94815.mp3?revision=1

Cognac, fransk druebrændevin, anerkendt som verdens fineste brandy. Navnet er beskyttet, således at kun druer, der er dyrket i et 90.000 ha stort område omkring byen Cognac, må anvendes. Den årlige produktion er på 129 mio. flasker (1994), hvoraf de 95% eksporteres. Drikken blev udviklet i 1500-t. og har en alkoholstyrke på 40-43%. Den laves på ung, syreholdig hvidvin, primært af druen ugni blanc. Destillationen foregår i to omgange på et særligt destillationsapparat, en alambic. Destillatet opkøbes af cognachuse, der lader den unge, klare sprit tage farve og smag af lagring på 350-liters egefade. Cognachusenes hemmelighed er kunsten at opkøbe og blande destillerede vine af forskellig alder fra distriktets seks kvalitetsområder, således at drikken fremtræder med balance mellem lethed og finesse, krop og karakter. Hennessy, Martell, Remy Martin, Courvoisier og Camus er førende på verdensmarkedet.

Cognac er opkaldt efter den vestfranske by Cognac.

En cognacs kvalitet angives ved, hvor længe den har været fadlagret; når først den er kommet på flaske, udvikler den sig ikke længere. Der findes kun tre officielle alders betegnelser V.S., V.S.O.P. og X.O. men flere andre optræder regelmæsigt på etiketterne. Kvaliteten stiger i nævnte rækkefølge:

  • V.S. (very special), alternativt 3 stjerner, angiver, at den har været lagret min. 3 år.
  • V.S.O.P. (Very Special(superior) Old Pale) min. 41/2 år.
  • Vieux (fransk. Gammel) mellem V.S.O.P. og X.O.
  • Napoléon min. 6 år
  • X.O. (extra old) min. 10 år oftest mere.
  • Extra min. 6 år men forventes ældre end X.O.
  • Vieille Réserve officielt ligestillet med X.O. men forventes at være ældre.
  • Hors d'âge (fransk. uden for alder) Brugers kun på de aller ældste cognacer. Officelt sidestillet med X.O. men forventes væsentligt ældre.