• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Spanien - vin

Oprindelige forfattere HSAn og KRL Seneste forfatter gdra

Spanien er verdens tredjestørste vinproducent (efter Italien og Frankrig) og producerede 1995-99 ca. 34 mio. hl vin om året. Med 1,4 mio. ha har Spanien verdens største vinareal, men det tørre klima i de fleste områder giver et meget lille udbytte.

"For at en spansk vin skal være værd at drikke, skal rødvin være fra Rioja, hvidvin fra Penedès og rosé fra Navarra", sagde spanierne selv tidligere. Men siden 1980'erne er der sket en mindre revolution, idet mange kooperativer har fået ultramoderne udstyr, og gæring på rustfri ståltanke bevarer nu druernes frugt og aroma i vinene. Det har forbedret de før så tunge, iltede og alkoholrige vine fra La Mancha, Alicante og Valencia, som tidligere mest blev brugt til blanding eller destilleret til brandy. Det gælder især La Manchas grønne drue airén, som dækker 1/3 af Spaniens totale beplantninger med vinstokke.

De bedste og mest kendte vine avles i den nordlige del af landet. I Galicien laves friske og sprøde hvidvine på druen albariño, en variant af riesling. Tempranillo er Spaniens fornemste blå drue, og den præger de bedste rødvine fra Rioja, Toro og det nye superdistrikt Ribera del Duero. Herfra kommer landets normalt fineste vin, Vega Sicilia, men den danske vinmand Peter Sisseck (f. 1962) lavede i 1995 den første "Dominio de Pingus", en kultvin, som nu er den dyreste fra Spanien. I Rioja bliver tempranillo ofte blandet med garnacha, landets mest plantede blå drue, som giver varme og fylde til vinene.

Annonce

Vine fra Spanien blev for alvor berømte omkring 1970, da Miguel Torres (f. 1941) fra Penedès vandt i store internationale smagninger og indførte franske druesorter.

Efter Spaniens optagelse i EU er landets vinlov bragt på linje med den franske. Ca. 50 distrikter har status som DO, Denominación de Origen, mens Rioja som det hidtil eneste område i 1991 blev DOCa, hvor Ca står for Calificada. På få år har Spanien mere end fordoblet sin eksport til Danmark og tegnede sig i 1999 for 20% af vores vinforbrug. Se også sherry .

Læs mere om Spanien.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Henrik Steen Andersen, Karsten Riis Laursen: Spanien - vin i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 25. april 2017 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=162836