Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

porter

Oprindelige forfattere CB og RoNi Seneste forfatter Redaktionen

porter, oprindelig en overgæret, langtidslagret, mørk øltype, der blev introduceret i 1700-t.s London. Da lagringen krævede kapital, udviklede porterproduktionen sig i takt med industrialiseringen.

Den oprindelige porter var en blandingsøl, stærkt humlet og en anelse sød. I konkurrence med lysere og lettere aletyper (se ale) måtte porteren vige for den stærkere stout (egentlig stout porter). I de baltiske lande, Frankrig, USA, Kina og Danmark produceres undergærede udgaver af øltypen. Se også øl.

Annonce

Ordet er en forkortelse af engelsk porter's ale, af porter 'drager, dørmand, konduktør' og ale 'øl'; anledningen er uklar.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Carsten Berthelsen, Rolf Nielsen: porter i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 13. november 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=144234