Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

bockbier

Oprindelige forfattere CB og RoNi Seneste forfatter Redaktionen

bockbier, tysk lagerøl med høj alkoholstyrke, der oprindelig blev brygget i Einbeck i delstaten Niedersachsen og senere optaget i den bayerske brygtradition. I middelalderen blev bockbier brygget som overgæret øl, siden som mørkt, undergæret øl og endelig også som lyst, stærkt lagerøl. Bockbier optræder ofte som årstidsøl. Marts måned var fx sidste mulighed for brygning, inden sommerens vildgær truede fremstillingen. Forårets produktion skulle således holde sig længe, og alkoholprocenten blev derfor øget. Særlig stærkt lagerøl benævnes "Doppelbock".

Berømt er bryggeriet Paulaner i Münchens Salvator, der oprindelig er en påskeøl. Da Carlsberg i 1905 ville fremstille påskebryg til det danske marked, tog de Salvator som deres forbillede.

Annonce

Ordet kommer efter sidste led i Oambock, den lokale udtale af Einbeck i Bayern, og tysk bier 'øl'.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Carsten Berthelsen, Rolf Nielsen: bockbier i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 20. november 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=48877