Allan Simonsen

Allan Rodenkam Simonsen

Født
15. december 1952, Vejle

Allan Simonsen er en tidligere dansk fodboldspiller, der i løbet af sin karriere spillede for bl.a. Borussia Mönchengladbach og FC Barcelona. I perioden 1972-1986 spillede han desuden 55 landskampe og scorede 20 mål for Danmark. Allan Simonsens overblik gjorde ham til både chanceskaber og frygtet målscorer trods hans fysik (1,65 m høj). Som den første og hidtil eneste dansker blev han i 1977 kåret til Årets Spiller i Europa.

Allan Simonsens klubkarriere

Allan Simonsen. Foto fra 1976.
Af /Imago/Ritzau Scanpix.

Allan Simonsen blev født i Vejle, hvor han debuterede for Vejle Boldklub i 1971 og blev dansk mester med klubben i 1971 og 1972.

I 1972 skiftede han til Borussia Mönchengladbach i Vesttyskland, hvor han efter en hård indkøringsperiode blev en dominerende spiller, der var med til at sikre klubben den vesttyske pokaltitel i 1973, det nationale mesterskab i 1975, 1976 og 1977 samt UEFA Cuppen i 1975 og 1979. Klubben var desuden finalist i Europa Cuppen for mesterhold (nu: Champions League) i 1977.

I 1979 blev Allan Simonsen solgt til den spanske storklub FC Barcelona, hvor han fortsatte succesen med at blive spansk pokalvinder i 1981 og 1983 og vinde Europa Cuppen for pokalvindere i 1982.

Efter et overraskende mellemspil i Charlton Athletic i London fra 1982 til 1983 vendte Allan Simonsen tilbage til sin barndomsklub, som han vandt det danske mesterskab med i 1984, inden han i 1989 indstillede karrieren.

Allan Simonsen på landsholdet

Allan Simonsen i VM-kampen mellem Danmark og Vesttyskland den 13. juni 1986. Danmark vandt kampen 2-0 på mål af Jesper Olsen og John Eriksen (f. 1957).
Af /mago Sport/Ritzau Scanpix.

I perioden 1972-1986 spillede Allan Simonsen 55 landskampe, hvori han scorede i alt 20 mål. Bl.a. huskes hans scoring på straffespark i EM-kvalifikationskampen mod England på Wembley den 21. september 1983. Danmark vandt kampen 1-0 og kvalificerede sig siden til EM i 1984.

Allan Simonsen deltog i De Olympiske Lege i 1972, i EM i 1984 og i VM i 1986. I åbningskampen mod Frankrig ved EM i 1984 brækkede Allan Simonsen benet i en takling med Yvon le Roux (f. 1960). Selv uden Allan Simonsen på holdet nåede Danmark frem til semifinalen, hvor det dog blev til et nederlag til Spanien efter forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence.

Trænerkarriere

Efter spillerkarrieren var Allan Simonsen i perioden 1991-1994 træner for Vejle Boldklub. Fra 1994 til 2001 var han landstræner for Færøerne, og fra 2001 til 2004 var han landstræner for Luxembourg.

Priser og udmærkelser

Allan Simonsen blev i 1977 som første og hidtil eneste dansker kåret som Årets Spiller i Europa af parisermagasinet France Football; i 1983 blev han nummer tre. I 1995 blev han optaget i Sportens Hall of Fame, og i 2008 blev han optaget i dansk fodbolds Hall of Fame.

Andre aktiviteter

Allan Simonsen spillede med i filmen Skytten (1977), hvor han var mål for en terrorist. I 2013 deltog han i TV2's underholdningsprogram Vild med dans.