Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

Mardi Gras

Oprindelig forfatter JVed Seneste forfatter Redaktionen

/@api/deki/files/19038/=ud_a_303070.mp3?revision=1

Mardi Gras, den dag i fastelavnen, der følger efter flæskesøndag og flæskemandag og går forud for askeonsdag. Navnet henviser til, at man på denne dag spiste varme hvedeboller med smør, overhældt med mælk; i England kaldes dagen "Pancake Tuesday". Skikken med at spise pandekager denne tirsdag kendes også i Jylland. Da fastelavnen i Danmark blev begrænset til mandag, blev det almindeligt de fleste steder at spise boller med mælk på denne dag.

Ordet Mardi Gras kommer af fransk mardi 'tirsdag' og gras 'fed'; dansk hvide tirsdag eller fede tirsdag.

Mardi Gras er tillige navnet på det årlige karneval i New Orleans, der slutter fede tirsdag, og som siden 1857 er blevet fejret med optog gennem byen. Karnevalet varer ca. 14 dage, men de indledende festligheder begynder allerede omkring helligtrekonger.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Jon Vedel: Mardi Gras i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 19. juni 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=121951