Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

rigor mortis

Oprindelige forfattere LSki og NEng Seneste forfatter Redaktionen

rigor mortis, dødsstivhed, et af de sene, sikre dødstegn, der hos mennesket udvikles ca. tre timer efter dødens indtræden og skyldes mælkesyreophobning i musklernes celler pga. iltmangel, se død.

Udtrykket rigor mortis er latin og betyder 'dødsstivhed', afledn. af rigere 'være stiv' og genitiv af mors 'død'.

Efter slagtning indtræder rigor mortis for kvæg efter 10-24 timer, for svin efter 4-18 timer og hurtigere for mindre dyr som kyllinger og fisk. Kød opskæres normalt efter køling og indtrædelse af rigor mortis, "koldudbening".

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Leif H. Skibsted, Nils Engelbrecht: rigor mortis i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 19. februar 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=151532