Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

proteinkomplettering

Oprindelig forfatter NEng Seneste forfatter Redaktionen

proteinkomplettering, indtagelse af en særlig kombination af proteiner, hvorved der opnås et indhold af samtlige livsnødvendige (essentielle) aminosyrer.

De fleste fødekilder af animalsk oprindelse, fx kød, mælk, ost og fisk, har en høj lødighed med indhold af samtlige essentielle aminosyrer i proteinerne, mens protein i fødekilder stammende fra planter som regel mangler en af de essentielle aminosyrer. Kornprodukters proteiner har et meget lavt indhold af lysin, mens proteiner i bælgfrugter, fx bønner og ærter, har et tilsvarende lavt indhold af methionin og cystein. Ved samtidig indtagelse af kornprodukter og bælgfrugter i forholdet ca. 4:1 opnås en aminosyresammensætning, der svarer til animalske proteiner.

Den fremherskende kost i Mellemøsten, SØ-Asien og Syd- og Mellemamerika har i tusinder af år været sammensat på denne måde, som medfører en bedre udnyttelse af resurser, idet opbygningen af dyreproteiner via indtagelse af planteproteiner har en lav udnyttelsesgrad.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Nils Engelbrecht: proteinkomplettering i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 19. juli 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=146028