• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

ghrelin

Oprindelig forfatter AAst Seneste forfatter Redaktionen

ghrelin, peptidhormon, der er ansvarligt for den sultfølelse, som opstår, når mavesækken er tom.

Ordet ghrelin kommer af engelsk Growth Hormone releasing (Peptide) 'væksthormon-frigørende (peptid)' og -in; også påvirket af indoeuropæisk *ghre 'vokse, gro'.

Hormonet, der blev opdaget i 1999, består af 28 aminosyrer. Det produceres fortrinsvis i mavesækkens slimhinde og cirkulerer i blodet i en mængde, der er afhængig af fødeindholdet i mavesækken. Når mavesækken er tom, frigøres store mængder ghrelin til blodet, hvilket påvirker hypothalamus i hjernen med deraf følgende sultfornemmelse. Når der kommer føde i mavesækken, hæmmes hormonproduktionen hurtigt, blodkoncentrationen falder, og sultfornemmelsen bortfalder.

Ghrelin stimulerer også frigørelsen af væksthormon, men dette anses for at være en sekundær egenskab i forhold til dets rolle i regulering af energibalancen.

Annonce

Da ghrelin-indholdet i blodet er lavt ved fedme og forhøjet ved anorexia nervosa, tyder intet på, at ghrelin er medvirkende ved de to tilstande.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Arne Astrup: ghrelin i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 10. august 2017 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=83776