Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.
Den Store Danske bliver fra efteråret 2020 opdateret af Foreningen lex.dk.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

C-vitamin

Oprindelig forfatter SLoft Seneste forfatter Redaktionen

Citrontræ. Citrusfrugter er rige på C-vitamin.

Citrontræ. Citrusfrugter er rige på C-vitamin.

C-vitamin, askorbinsyre, vitamin, der er nødvendigt for mennesker, aber, marsvin, visse flagermus og fugle samt de fleste fisk, mens andre hvirveldyr selv kan danne det.

Mangel på C-vitamin (skørbug) var tidligere en ofte dødelig folkesygdom, der optrådte om vinteren, ved hungersnød og på lange sørejser. Efter mange beretninger om effekt af planteprodukter og et kontrolleret forsøg af marinelægen James Lind i 1747 blev en fast ration af C-vitamin i form af lime- og citronsaft indført i den engelske flåde omkring år 1800. Askorbinsyre blev isoleret af Albert von Szent-Györgyi og syntetiseret af W. Norman Haworth, hvilket i 1937 belønnedes med nobelprisen i hhv. medicin og kemi.

Askorbinsyre er en antioxidant, der kan forhindre nedbrydning af organiske materialer forårsaget af luftens ilt. C-vitamin har betydning for bindevævets kollagenproduktion, og skørbug kendetegnes ved hud- og knogleforandringer, opsvulmede gummer, løsning af tænder, blødning og manglende sårheling. C-vitamin har også betydning for produktion af signalstoffer i nervesystemet, udnyttelse af folinsyre, omsætning af fremmedstoffer i leveren og jernoptagelse fra tarmen.

Annonce

Personer, der indtager en C-vitaminrig kost, har en nedsat risiko for at pådrage sig kræft, hjerte-kar-sygdom og grå stær, mens en lignende effekt ikke er vist ved indtagelse af askorbinsyretabletter. Gramstore doser har ikke som foreslået af nobelprismodtageren Linus Pauling vist effekt ved forkølelse og influenza. I Danmark anbefales daglig tilførsel af 75 mg C-vitamin. Mangelsymptomer undgås ved tilførsel af 10 mg dagligt. Ved tobaksrygning øges forbruget. Kroppens depot er begrænset, og ved tilførsel ud over 300 mg vil det meste udskilles igennem nyrerne eller nedbrydes.

De vigtigste kilder i kosten er grøntsager som kål, kartofler, frugt og bær. Kød-, mælke- og kornprodukter er fattige på C-vitamin, og mangel kan stadig optræde ved ensidig kost. Askorbinsyre fremstilles syntetisk til brug i vitamintabletter eller som tilsætningsstof i fødevarer, oftest for at forhindre fordærvelse ved iltning, men også for at efterligne naturlige eller friske produkter, forhindre dannelse af nitrosaminer eller forbedre mels bageegenskaber. Se også vitaminer.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Steffen Loft: C-vitamin i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 21. februar 2020 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=60080