Globuliner, kugleformede proteiner, der bl.a. forekommer i blodplasma sammen med proteinet albumin. Globulinerne kan adskilles fra albumin ved særlige kemiske fældninger eller ved elektroforese. Ved denne analyse vandrer albumin og globulinerne med forskellig hastighed; globulinerne adskilles herved i alfa-, beta- og gammaglobuliner.

Faktaboks

Etymologi
Ordet globulin kommer af latin globulus 'lille kugle' og -in.

I alfafraktionen findes bl.a. alfaføtoprotein, alfa-1-anti- trypsin, haptoglobin, thyroxin-bindende globulin og alfalipoprotein, der bærer et af blodets fedtstoffer (HDL-kolesterol). I betafraktionen findes bl.a. transferrin og betalipoprotein, der bærer andre af blodets fedtstoffer (LDL- og VLDL-kolesterol). Gammaglobulinerne er immunglobuliner (IgA, IgD, IgE, IgG og IgM), som alle er antistoffer.

Immunglobuliner kan fremstilles af blodplasma fra personer, der har dannet antistoffer mod forskellige sygdomme, og anvendes som lægemidler til forebyggelse af infektioner, fx leverbetændelse. Elektroforese blev indført i midten af 1900-t.; siden begyndelsen af 1990'erne sker analyse af globulinerne ved immunologiske metoder. Ved disse fældes globulinerne med specifikke antistoffer.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig