Saltmængden i vores krop svarer til, at blod, tårer og andre legemesvæsker har en ionstyrke på 0,16. En opløsning af 8,5 g NaCl i 1 l vand har ionstyrken 0,16 og kaldes fysiologisk saltvand og har samme osmotiske tryk som legemesvæskerne og kaldes derfor isotonisk.
Kostens salt skal medvirke til at opretholde denne koncentration af salt i kroppen og modvirke tab gennem afføring, urin og sved. Det antages, at 1,0 g NaCl om dagen er tilstrækkeligt til at modvirke dette naturlige tab. En modelkost med et dagligt indtag af 1 l mælk, 0,5 kg kød plus grøntsager indeholder 2,0 g NaCl om dagen. Brød og kornprodukter bidrager også med salt, så kostens indhold af salt bliver omkring 2,5 g om dagen, når kun kostens naturlige indhold af salt medregnes og ikke tilsat salt. Det er under den grænse på 5 til 6 g salt, der normalt anbefales og som svarer til en teskefuld salt. Og det er langt under det gennemsnitlige daglige indtag af salt i Danmark på 9 til 14 g for mænd og 7 til 8 g for kvinder, der næsten er det dobbelte af det anbefalede.
Det er individuelt, hvor intens en saltsmag, man foretrækker, og er et spørgsmål om tilvænning. Yngre smager salt bedre end ældre. Tærskelværdien for at smage salt er 0,05% tilsat NaCl til rent vand for yngre personer og op til det dobbelte for ældre.
Det alt for høje saltindtag i den industrialiserede del af verden som i Danmark skyldes et stort indtag af færdigretter og kantinemad, der ofte fremstilles med et højt saltindhold for at forstærke smagen, og af specialbrød og snacks med højt saltindhold.
Supper som færdigretter indeholder typisk 1% NaCl, og 1/2 l suppe indeholder derfor 5 g salt svarende til det anbefalede daglige indtag af salt.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.