Et stort kolesterolindhold i blodet, dvs. 8-16 mmol/l, kan ikke i sig selv mærkes. Det er først ved aflejringen af kolesterol i pulsårevæggen, at der opstår symptomer. Fra blodet trænger lipoproteinerne langsomt ind i pulsårevæggen og langsomt ud igen. I en åreforkalkningslæsion i en pulsårevæg findes store mængder LDL-kolesterol lige under det tynde cellelag, der danner grænsen mellem blod og pulsårevæg. Harskning (oxidation) af LDL-partiklen i pulsårevæggen er muligvis en forudsætning for, at partiklens kolesterol ophobes. Kolesterolophobningen kan forsnævre pulsåren og dermed give anledning til, at cellelaget over kolesterolophobningen brister. I bristningssåret kan blodet størkne og danne en blodprop. Sker det i hjertets kranspulsårer, kan blodproppen lukke blodtilførslen, hvorved en del af hjertemusklen går til grunde i form af et infarkt.
Transporten af kolesterol fra blodet ind i pulsårevæggen øges med stigende kolesterolkoncentration i blodet, men også pulsårevæggens egenskaber er af betydning for, om der udvikles en kolesterolophobning, hvilket oftest forekommer hos mænd. En række af disse egenskaber er arvelige, men nogle er også påvirkelige af livsstilsfaktorer, fx kost og tobaksrygning.
HDL-partiklerne er mindre end LDL og trænger lettere ind og ud af pulsårevæggen. HDL kan således muligvis fjerne allerede aflejret kolesterol og dermed modvirke åreforkalkning. Af samme grund er HDL-kolesterol blevet benævnt "det gode kolesterol", mens LDL-kolesterol er blevet kaldt "det onde kolesterol". Ved konstatering af et højt kolesteroltal er det derfor af betydning at kende fordelingen på HDL- og LDL-kolesterol. Mens kostændring og behandling med lægemidler kan påvirke blodets LDL-kolesterol, er dets indhold af HDL-kolesterol stort set konstant, men med en betydelig variation fra person til person. Hos overvægtige personer vil et vægttab øge koncentrationen af HDL-kolesterol.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.