Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

spyt

Oprindelig forfatter Röpke Seneste forfatter Redaktionen

spyt, tyktflydende, farveløs væske, der dannes af spytkirtler, som udmunder i mundhulen hos hvirveldyr, herunder mennesket. Spyt er konstant til stede i mundhulen, men mængden øges ved fødeindtagelse. Spyttet opblandes i føden under tygning og blødgør herved denne, hvilket letter synkningen og bringer opløste fødepartikler i kontakt med smagsløgene. Desuden fugter spyttet slimhinderne i munden og transporterer madrester, bakterier og afstødte slimhindeceller væk fra tænderne. Et menneske producerer 1-2 l spyt i døgnet, men hvis man ikke får væske, nedsættes spytdannelsen, og tørheden i munden giver tørstfornemmelse.

Spyt består overvejende af vand og mucus med et varierende indhold af slimstoffer, muciner, samt uorganiske stoffer som natrium (Na+), kalium (K+), klorid (Cl-), fosfat (PO42-) og bikarbonat (HCO3-) i koncentrationer svarende til blodets. Desuden findes i spyttet enzymet ptyalin (en amylase), som nedbryder stivelse til fordøjelige sukkerstoffer, og enzymet lysozym, som dræber mange bakterier.

Nedsat spytdannelse, fx ved visse sygdomme, fører til bakterieangreb på tænderne, generende tørhed i munden, talebesvær, nedsat smagssans og synkebesvær.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Carsten Röpke: spyt i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 7. december 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=163738