Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

galde

Oprindelig forfatter Röpke Seneste forfatter Redaktionen

galde, gulliggrøn væske, som dannes i leveren og udtømmes i tolvfingertarmen efter et måltid. Galden har stor betydning for optagelse af fedt fra tarmen.

Der løber op til en liter galde ud i tarmen pr. døgn. En vigtig bestanddel af galden er galdesyresaltene, som dannes ud fra kolesterol. De er nødvendige for optagelsen i tarmen af størstedelen af fødens fedt. Større fedtmolekyler, fedtsyrer med kulstofkæder på over 12 kulstofatomer, er svært opløselige i tarmvæsken, men de optages i tarmlumen i blærer, miceller, hvis væg dannes af galdesyrer. Disse miceller er blandbare med tarmvæsken og transporterer fedtet til tarmens epithelceller, hvorigennem fedtet transporteres til lymfe og blod.

Galdesyrerne har også stor betydning for udskillelse og specielt optagelse af vand og salte i tarmen i et kompliceret samspil mellem frie galdesyrer og miceller samt det forhold, at ca. 95 % af galdesyrerne genoptages i legemet i den nederste del af tyndtarmen, hvilket fører til optagelse af en del væske. Galdesyrerne føres herefter tilbage til leveren og genbruges.

Annonce

Galdesyrerne har desuden betydning for transport af kolesterol ud i tarmen i miceller. Hvis der er mere kolesterol i galden, end der kan optages i micellerne, kan der dannes galdesten bestående af kolesterol.

I galden findes også bilirubin, galdefarvestof, der er et nedbrydningsprodukt af hæmoglobin fra udslidte røde blodlegemer. Det er fra bilirubin, at afføringen har sin farve.

Galdeveje er en betegnelse for de organer, galden gennemløber under udtømning i tolvfingertarmen. Galde dannes i leveren og løber herfra i en galdegang til galdeblæren. Galdeblæren er placeret på leverens bagside og rummer ca. 50 ml. I galdeblæren koncentreres galden, som derfra udtømmes reflektorisk vha. muskelsammentrækninger i galdeblærevæggen tilbage til galdegangen, når der kommer føde i tolvfingertarmen. Galdegangen løber ind i tolvfingertarmens væg, hvor der findes en lukkemuskel omkring galdegangen, som åbnes og herved tillader udløb af galde i tarmen, når der er føde til stede.

Se også galdevejssygdomme; angående galde som kardinalvæske se humoralpatologi.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Carsten Röpke: galde i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 23. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=81751