Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

K-vitamin

Oprindelig forfatter AAst Seneste forfatter Redaktionen

K-vitamin, fedtopløseligt vitamin; opdaget af den danske forsker Henrik Dam i 1930, da han konstaterede, at kyllinger på et fedtfrit foder udviklede blødninger, som kunne forebygges ved tilførsel af et fedtopløseligt stof fra grønne blade, som han sammen med E. Doisy siden isolerede.

K1-vitamin (fyllokinon, fytomenadion, menadion) findes i rigelige mængder i bladgrøntsager som broccoli, spinat, blomkål og salat, men også i lever og nyrer. K2-vitamin (menakinon) dannes af talrige mikroorganismer, herunder tarmbakterier.

Det daglige behov hos voksne er ca. 1 μg pr. kg legemsvægt, hvilket rigeligt dækkes af den danske kost, som daglig tilfører 300-500 μg. K-vitamin er nødvendigt for leverens dannelse af en række koagulationsfaktorer, herunder protrombin, faktor VII, IX og X (se koagulation). Mangel på K-vitamin viser sig ved lav koncentration af koagulationsfaktorerne i blodet samt blødningstendens.

Annonce

Det nyfødte barns depot af K-vitamin er uhyre begrænset, og tilførslen fra modermælk er utilstrækkelig. Spædbørn, der udelukkende ammes, kan derfor udvikle øget blødningstendens, hvorfor nyfødte rutinemæssigt gives K-vitamin-dråber. Voksne udvikler normalt ikke K-vitamin-mangel, som kun ses ved sygdomstilstande, hvor optagelse fra tarmen er mangelfuld, samt ved behandling med lægemidler, der hæmmer dannelsen af koagulationsfaktorer. Se også vitaminer.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Arne Astrup: K-vitamin i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 19. november 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=112827