Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

A-vitamin

Oprindelige forfattere KFMi og KRas Seneste forfatter Redaktionen

Gulerødder har et højt indhold af betacaroten, der i kroppen omdannes til A-vitamin.

Gulerødder har et højt indhold af betacaroten, der i kroppen omdannes til A-vitamin.

A-vitamin, fedtopløseligt vitamin, der i kosten findes i flere former: retinol især i lever, fisk, mælk og æg; og som forstadium carotener, især i grøntsager og frugt med orange eller mørkegrønne farver, fx gulerødder, spinat, meloner og abrikoser. Der findes mange hundrede forskellige carotener i planteverdenen, hvoraf ca. 50 indgår i menneskets normale kost. Betacaroten anses for den vigtigste, og de kan alle omdannes i kroppen til retinol.

A-vitamin har en vigtig rolle i reguleringen af arveanlæggenes funktion i den enkelte celle (genekspression) og dermed i reguleringen af cellevækst. Vitaminet er nødvendigt for dannelsen af glykoproteiner, der er en vigtig del af det slim, der dækker slimhinderne. A-vitamin indgår desuden i øjets synspigmenter og er nødvendigt, for at lys kan omdannes til synsindtryk.

Mangel på A-vitamin kan give natteblindhed og tørre slimhinder, der medfører øget modtagelighed for infektioner, og, ved udtalt mangel, blindhed. Leveren kan oplagre store mængder A-vitamin, og mangelsymptomer optræder først, hvis kosten i mange måneder har været uden A-vitamin. I industrialiserede lande optræder mangel kun ved kronisk leversygdom og sygdomme, der medfører nedsat fedtoptagelse fra tarmen.

Annonce

Globalt er A-vitaminmangel et af de helt store ernæringsproblemer. Millioner af mennesker rammes hvert år af øjensygdommen xerofthalmi (øjentørsot), der hos flere hundredtusinde medfører blindhed. Lettere mangel nedsætter hos anslået 250 mio. børn modstandskraften over for infektioner, og i mange ulande skønnes børnedødeligheden at kunne reduceres med 30 %, hvis børnene får dækket A-vitaminbehovet.

For flere kræftformers vedkommende er det vist, at en stor indtagelse af grøntsager og frugt mindsker sygdomsrisikoen; en medvirkende årsag kan være disse fødemidlers indhold af carotener.

For høj indtagelse af A-vitamin er skadeligt og kan bl.a. forårsage fostermisdannelser hos gravide samt formentlig knogleskørhed hos kvinder. Anbefalet daglig dosis er 700-900 retinol-ækvivalenter for voksne. Se også vitaminer.

A-vitaminsyre

A-vitaminsyre (retinsyre, tretinoin) anvendes i cremer til medicinsk behandling af bumser (akne). Der kræves en nøje instruktion i brug af cremerne, da der optræder bivirkninger som svien, rødme og eksem. I Danmark er A-vitaminsyre ikke tilladt i kosmetik på grund af risikoen for bivirkninger. Derivatet A-vitaminpalmitat anvendes i antirynkecreme.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kim Fleischer Michaelsen, Kirsten Rasmussen: A-vitamin i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 16. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=42574