Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

tønde

Oprindelig forfatter LaNi Seneste forfatter Redaktionen

tønde, 1) gammelt dansk volumenmål anvendt i middelalderen og frem til metersystemets indførelse i 1907 til afmåling af handelsvarer. Tøndemålets størrelse afhang af varens art. Mest almindelige var korntønden til afmåling af korn, malt, gryn, ærter, frugt samt kalk og trækul, øltønden til øl, mjød, mel, smør, talg, sæbe, kød, fisk og tran og salttønden til salt, stenkul og bark.

I Christian 5.s lov om mål og vægt fra 1683 blev tøndemålene fastlagt i forhold til den danske pot: 1 korntønde = 144 potter (139 l); 1 salttønde = 176 potter (170 l); og 1 øltønde = 136 potter (131,5 l). I samme lov blev det fastslået, at korntønden opdeltes i 8 skæpper a 4 fjerdingkar a 2 ottingkar.

2) tønde land, gammelt dansk arealmål anvendt til udmåling af marker i middelalderen og frem til indførelsen af metersystemet i 1907. En tønde land svarede oprindelig til det markareal, der kunne tilsås med 1 tønde korn, men har siden indførelsen af lov om mål og vægt i 1683 været lig med 14.000 kvadratalen svarende til 5516 m2.

Annonce

Om volumenmålet tønde olie, se barrel.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Lars Nielsen: tønde i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 19. oktober 2018 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=175985