Animalske fødevarer uden brug af impoterede proteiner markedsføres som mere miljørigtige

Oliekager er restprodukter efter presning af olieholdige plantefrø for at opnå olie til spiseolie og fødevareproduktion eller til teknisk anvendelse.

Faktaboks

Også kendt som

Oliekager har trods navnet højt proteinindhold

Pressekagerne benævnes efter frøsortens navn, og sojakager er presseresten fra sojabønnefrø. Hvis olien fjernes ved ekstraktion, kaldes restproduktet skrå eller mel.

Importeret eller dansk protein

Sojakager, sojaskrå og palmekernemel har et højt proteinindhold og er vigtigt importeret kraftfoder i dansk landbrug. I forbindelse med omstilling til mere miljøvenlig fødevareproduktion i Danmark ønskes importerede proteiner udskiftet med danske proteinafgrøder som raps, hestebønner og lupin.

Enkelte mejeriprodukter markedsføres allerede som produkter fremstillet fra mælk fra køer, der ikke fodres med soja.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig