Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

sorbinsyre

Oprindelig forfatter KOE Seneste forfatter Redaktionen

sorbinsyre, 2,4-hexadiensyre, CH3CH=CHCH=CHCOOH, fast, hvidt stof med smp. 134 °C. Sorbinsyre og salte heraf (kaliumsorbat og calciumsorbat) hæmmer vækst af mikroorganismer som gær og skimmelsvampe, men er ugiftige for mennesker og har derfor fundet bred anvendelse til konservering af levnedsmidler, fx ost, saft og syltetøj (E-numre for sorbinsyre og de to salte er E200, E202 og E203).

1. led i ordet sorbinsyre kommer af latin sorbus 'røn' og -in.

Sorbinsyre findes bl.a. i bær fra alm. røn (Sorbus aucuparia), men den industrielle fremstilling sker syntetisk ud fra stofferne keten og butenal.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Knud Østergaard: sorbinsyre i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 24. april 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=162423