Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

glycerol

Oprindelige forfattere BQui og HJSP Seneste forfatter Redaktionen

glycerol, 1,2,3-propantriol, glycerin, farveløs, tyktflydende, sødtsmagende og ugiftig væske med et kogepunkt på 290 °C. Glycerol kan blandes med vand i alle forhold og indgår i fedtstoffer, som er triglycerider.

Ordet glycerol kommer af græsk glykeros, af glykys 'sød' og -ol.

Den anvendelse af glycerol, som satte fart i den industrielle produktion, var til fremstilling af nitroglycerin, men det er i dag kun en lille del, der går hertil. Den største anvendelse skyldes, at glycerol ikke tørrer ind, er blødgørende og ugiftig. Over en tredjedel anvendes til lægemidler, kosmetik og fødevarer. Resten bruges til produktion af alkydharpikser, polyoler og estere, herunder nitroglycerin, triacetin (blødgøringsmiddel) og mono- og diglycerider af fedtsyrer, der anvendes som emulgeringsmidler. Endelig anvendes glycerol som smøremiddel, som hydraulisk væske og til fremstilling af frostfri kølervæske, hvor den dog efterhånden fortrænges af ethylenglykol.

Glycerol fremstilles dels teknisk ud fra fedtstoffer, dels syntetisk ud fra propen. Fedtstoffer kan spaltes med vand under tryk, hvorved der opstår glycerinvand og frie fedtsyrer, og med basiske opløsninger, hvorved der dannes glycerinvand og sæbe. Glycerinvandet renses, inddampes og destilleres under vakuum. Den syntetiske fremstilling, der tegner sig for 25 % af produktionen, går via allylklorid og epiklorhydrin.

Annonce

Biokemi

Glycerol indgår i triglycerider (triacylglyceroler), som er fedtstoffer, hvor tre fedtsyrer er bundet i esterform til glycerolmolekylets tre alkoholgrupper. Glycerol kan omsættes enzymatisk i lever og nyre (men ikke i fedtvæv og muskler) ved fosforylering og efterfølgende oxidation. Herved dannes glyceraldehyd-3-fosfat, som er et mellemprodukt i glukoseomsætningen. Se også fedt og fedtsyrer.

Referér til denne tekst ved at skrive:
Bjørn Quistorff, H.J. Styhr Petersen: glycerol i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 18. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=84570