Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

aroma

Oprindelig forfatter PMBo Seneste forfatter Redaktionen

aroma, aromastoffer, velsmagende, velduftende, naturlige eller kunstige stofblandinger, der anvendes inden for husholdning eller erhverv til fx bage- og chokoladevarer, is, tobak og likør. De enkelte komponenter i aromastoffer kan være en lang række flygtige, organiske stoffer. Således indeholder kaffens aroma 600-700 forskellige forbindelser.

Ordet aroma kommer af græsk aroma 'vellugt, vellugtende krydderi'.

Levnedsmidlers samlede sanseindtryk (organoleptiske indtryk) er sammensat af smag, lugt og teksturegenskaber (se sensorisk kvalitet). Det samlede indtryk rummes på engelsk af ordet "flavour", men på dansk skal der flere ord til. Aroma dækker den del, der registreres med lugtesansen.

En aromaforstærker er et stof, der fremhæver levnedsmidlers aroma snarere end selv at bibringe produkterne smag eller lugt, fx "det tredje krydderi" (mononatriumglutaminat, E 621). Se tilsætningsstoffer.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Per Mølgaard Boll: aroma i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 22. august 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=40414