• Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

alkohol

Oprindelig forfatter PMBo Seneste forfatter Redaktionen

alkohol, ethylalkohol, ethanol, vinånd, sprit, generel betegnelse for den mest kendte af alle alkoholer: ethanol, CH3CH2OH. Alkohol er den berusende bestanddel af gærede drikke og har som sådan været kendt i årtusinder.

Alkohol er en vandklar væske (kp. 78 °C, densitet 0,789 g/cm3) med karakteristisk lugt og brændende smag; den er letantændelig og brænder med svagt blålig farve. Ved gæring kommer koncentrationen sjældent over 15 vol.%, men ved destillation kan opnås en koncentration på op til 96 vol.%.

Alkohol er et yderst vigtigt opløsningsmiddel i mange industrier inden for farve-, lak-, medicinal-, nydelsesmiddel- og kosmetikproduktion og er desuden et væsentligt udgangsstof til fremstilling af ether (æter), estere og andre stoffer i den kemiske industri. Det kan også anvendes som brændstof i bilmotorer. På grund af den høje beskatning af alkohol til drikkebrug er alkohol til teknisk brug denatureret og således fritaget for afgift (se denaturering).

Ordet alkohol kommer af latin alcohol, 'pulver' af arabisk al-kuhl 'pulver af metallet antimon', senere specielt om alcohol vini, 'vinens mindste bestanddel'.

Koncentrationsangivelser

Drikkevarers indhold af ren alkohol kan angives i volumenprocent (vol.%), vægtprocent eller i gram pr. liter (g/l) målt ved en given temperatur. Læs mere om koncentrationsangivelser.

Naturlig fremstilling ved gæring

Alkohol produceres i naturen af visse bakterier og af gær, hvor alkohol er et stofskifteprodukt fra den iltfrie (anaerobe) nedbrydning af sukkerarter (kulhydrater). Læs mere om fremstilling af alkohol ved gæring.

Alkohol. Destillationen kan gennemføres i et system bestående af tre kolonner. I den første, råspritkolonnen, afdestilleres alkohol sammen med stort set alle andre flygtige organiske stoffer. Destillatet, som kaldes råsprit, indeholder ca. 85 vol.% alkohol. Resten af vandet og alle ikke-flygtige stoffer (gær, sukkerrester, salte) forlader kolonnens bund som en rest, der bruges i dyrefoder. Resten kaldes  bærme, når råvaren er korn eller kartofler, eller  spøl, når råvaren er sukkersaft (melasse).

Alkohol. Destillationen kan gennemføres i et system bestående af tre kolonner. I den første, råspritkolonnen, afdestilleres alkohol sammen med stort set alle andre flygtige organiske stoffer. Destillatet, som kaldes råsprit, indeholder ca. 85 vol.% alkohol. Resten af vandet og alle ikke-flygtige stoffer (gær, sukkerrester, salte) forlader kolonnens bund som en rest, der bruges i dyrefoder. Resten kaldes bærme, når råvaren er korn eller kartofler, eller spøl, når råvaren er sukkersaft (melasse).

Teknisk fremstilling

Ren alkohol (ethanol) kan fremstilles ved destillation af en gæringsmæsk, dvs. en vandig blanding, hvori alkoholen er dannet ved gæring af kulhydrater. Læs mere om teknisk fremstilling af alkohol.

Kulturhistorie

De ældste alkoholiske drikke har formentlig været gærede dadler og mjød af gæret honning. Vilde druers og frugters sukkerindhold er for lavt til at opnå en holdbar vin, så drue- og frugtvine forudsætter adgang til forædlede planter. Læs mere om alkohols kulturhistorie.

Alkoholoptagelse og omsætning

Alkohol optages let fra mavesækken og tolvfingertarmen. Optagelseshastigheden afhænger dog noget af fødemængden i mavesækken, idet en fuld mave tømmes langsomt, hvilket forsinker alkoholoptagelsen. Læs mere om optagelse og omsætning af alkohol.

Alkoholiske organforandringer

En lang række faktorer afgør graden af den organpåvirkning, som alkoholindtagelse giver: Hvor store mængder, man indtager, om man indtager det dagligt gennem længere tid eller kun sporadisk, om man er mand eller kvinde, og om man er gammel eller ung. Læs mere om organforandringer forårsaget af alkohol.

Føtalt alkoholsyndrom

Dette syndrom er sygdomsbilledet hos børn født af mødre, der har haft et stort alkoholforbrug under graviditeten. Læs mere om føtalt alkoholsyndrom.

Alkoholforbrugsmønstre

Alkoholforbruget betegnes som normalt og uskadeligt, hvis det for ikke-gravide kvinder omfatter under 7 genstande om ugen og for mænd under 14 genstande. Læs mere om alkoholforbrugsmønstre.

Alkoholforbruget i Danmark

Indtil ca. 1850 blev det danske alkoholforbrug traditionelt dækket af brændevin og hjemmebryggede, ofte overgærede ølsorter. Læs mere om alkoholforbruget i Danmark.

Alkohol og strafferet

Retsmedicinske obduktioner, som foretages ved fx dødsfald som følge af trafikulykker eller andre ulykker, selvmord og drab, må ofte suppleres med alkoholundersøgelser, der også ofte kommer til anvendelse ved anden kriminalitet, vold og trafikulykker, der ikke har døden til følge. Læs mere om alkohol og strafferet.

    • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

    • Kommentar til redaktionen Vedr. alkohol Marker den cirkel
      Send kommentar


  • Copyright

    Denne artikel må du ...

  • Kilde

    Denne artikel stammer fra:
    Leksikon

  • Historik