Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

kuldeblanding

Oprindelig forfatter LAHa Seneste forfatter Redaktionen

kuldeblanding, blanding, som er termodynamisk ustabil, og som bruger varme på sin vej til stabilitet. Det bedst kendte eksempel er en blanding af tre vægtdele sne eller knust is og én vægtdel natriumklorid (kogsalt). Denne blandings temperatur synker til ca. −21 °C. Før elektriske frysebokse blev passende billige, blev iscreme i butikkerne holdt frosset i bokse, hvori man anbragte spande med den nævnte kuldeblanding, som måtte fornyes daglig.

Is-salt-blandingen har lavere frysepunkt end rent vand, og temperaturen falder først og fremmest, fordi isen bruger varme til sin smeltning. Nogle salte, fx ammoniumnitrat, bruger kendelige mængder varme, når de opløses i koldt vand, og man kan opnå et temperaturfald på ca. 25 °C. Kølekapaciteten er dog ikke stor, idet der ikke skal smeltes is, og blandingen kan ikke bruges til frysning.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
L. Alfred Hansen: kuldeblanding i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 16. oktober 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=111982