Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

klaring

Oprindelig forfatter LAHa Seneste forfatter Redaktionen

klaring, fjernelse af uklarheder fra en væske. Uklarhed forårsages af fine partikler eller af større, stærkt væskeholdige (kvældede) korn. Klaringen kan ske ved forskellige metoder: filtrering, centrifugering eller sedimentation, dvs. henstand indtil partiklerne er sunket til bunds. Den sidstnævnte proces er i almindelighed for langsom, men den kan fremskyndes ved tilsætning af hjælpestoffer, som danner større partikler, hvori de små partikler indesluttes (se flokkulering). Et karakteristisk eksempel på dette er klaring af hjemmebrygget vin ved tilsætning af æggehvide.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
L. Alfred Hansen: klaring i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 20. november 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=106871