Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

ekstraktion

Oprindelig forfatter LAHa Seneste forfatter Redaktionen

ekstraktion, i den kemiske industri udvaskning af et eller flere stoffer fra en blanding ved hjælp af en væske, ekstraktionsmidlet. Ekstraktionsprocesser kan deles i to hovedgrupper: ekstraktion fra faste stoffer og ekstraktion fra væskeblandinger, væske-væske-ekstraktion. Et vigtigt eksempel på ekstraktion fra faste stoffer findes i fremstillingen af sukker fra sukkerroer. Roerne snittes i strimler, og sukkeret ekstraheres med varmt vand. Derefter følger en række raffineringsprocesser. På tilsvarende måde udvindes spiseolie af olieholdige frø, fx jordnødder. Efter formaling af nødderne ekstraheres olien med ekstraktionsbenzin, som afdestilleres og genanvendes.

Væske-væske-ekstraktion sker ved, at råvaren behandles med et ekstraktionsmiddel, som ikke eller kun delvis er blandbart med råvaren. Den totale blanding skiller derfor ad i to faser. Den ene, ekstrakten, består i hovedsagen af ekstraktionsmidlet, hvortil det eller de ønskede stoffer er overført. Således kan ren mælkesyre udvindes fra en vandig gæringsmæsk, hvori mælkesyren er dannet ved gæring af sukker med mælkesyrebakterier. Ekstraktionsmidlet kan fx være ethylether, der genvindes ved en destillation, som efterlader den rene mælkesyre.

Ordet ekstraktion kommer af nylat. extractio, afledn. af extrahere 'trække ud'.

Det fremgår af eksemplerne, at en ekstraktion altid må efterfølges af andre adskillelsesoperationer, hvilket gør ekstraktionen til en relativt dyr operation. Se også superkritisk ekstraktion og hydrometallurgi.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
L. Alfred Hansen: ekstraktion i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 20. juli 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=69381