Smedejern, svejsejern, kulstoffattigt, men slaggerigt jern egnet til smedning og essesvejsning.

I oldtid og middelalder blev smedejern fremstillet ved den direkte proces i en blæsterovn. I senmiddelalderen og nyere tid blev det derimod fremstillet i en totrinsproces, den indirekte proces, idet der først fremstilledes råjern i en højovn, hvorpå råjernet ved portionsvis friskning omdannedes til smedejern. De tidlige processer kaldtes osmund-, tysk- og vallonsmedning, mens 1800-t.s processer kaldtes Lancashiresmedning og pudling. Fælles for dem alle var det resulterende smedejerns lave silicium- og manganindhold (mindre end 0,02%) og det store slaggeindhold. Slaggerne lå strakt i smederetningen og medførte en større styrke i denne retning end på tværs. Fælles var også den meget heterogene fordeling af kulstof, fosfor og slagger. Et brækket smedejern viste senet brud. Smedejern kan ikke hærdes.

I dag fremstilles der ikke smedejern i gammeldags forstand. Armcojern ligner smedejern, men mangler slaggerne. Blødt stål er homogent og slaggefrit og har så meget silicium og mangan, at smedeligheden/svejsbarheden er forringet i forhold til smedejern. Se også støbejern.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig