Redaktion og opdatering af indholdet på denstoredanske.dk er indstillet pr. 24. august 2017. Artikler og andet indhold er tilgængeligt i den form, der var gældende ved redaktionens afslutning.

  • Artiklens indhold er godkendt af redaktionen

gel

Oprindelig forfatter Birdi Seneste forfatter Redaktionen

/@api/deki/files/10442/=ud_a_61670.mp3?revision=1

gel, halvfast elastisk masse fremstillet ved kvældning eller forklistring af makromolekylære stoffer, fx gelatine, stivelse og pektin, eller ved delvis udfældning af et opløst kolloid, fx silicagel. En gel består af to sammenhængende faser, hvoraf den geldannende komponent, der hører til kolloiderne, danner et sammenhængende netværk, som indeslutter en stor mængde væske. Fx danner gelatine med vand en elastisk gel, der smelter ved temperaturer mindre end 45 °C og ved afkøling atter stivner.

Ordet gel er en forkortelse af latin gelare 'fryse'.

Geler anvendes i husholdningen under betegnelse husblas, i iscremefabrikation, i medicinalindustrien til kapsler, til lysfølsomme hinder i fotografien, til bogtrykvalser, som beskyttelseskolloid og som substrat for bakteriedyrkning.

Annonce

Referér til denne tekst ved at skrive:
Kulbir S. Birdi: gel i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 22. september 2019 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=82728