Colligative effekter, egenskaber hos fortyndede væskeopløsninger, som bestemmes af de opløste molekylers antal, modsat additive effekter, der bestemmes af molekylernes vekselvirkning med opløsningsmidlet.

Faktaboks

Etymologi
Ordet colligativ kommer af latin colligare 'sammenbinde', af kon- og ligare 'binde' og adj.endelsen -iv.

Eksempler på colligative effekter er frysepunktssænkning og kogepunktsforhøjelse i blandinger af vand og salt. Frysepunktssænkningen kendes fra saltning af isglatte veje og er en af årsagerne til, at havvand fryser ved ca. -2 °C. Graden af frysepunktssænkning og kogepunktsforhøjelse beskrives ved henholdsvis de kryoskopiske og de ebullioskopiske konstanter.

Colligative effekter kan udnyttes til at bestemme molekylmassen for det opløste stof. I særlige tilfælde forekommer frysepunktsforhøjelse, hvis det opløste stof har en struktur, der passer ind i strukturen af opløsningsmidlets faste fase.

Osmotisk tryk er ligeledes en form for colligativ effekt (se osmose).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig